Grenzen aangeven | deel 3
Aandacht voor jezelf

Het ego krijgt graag alle aandacht, want dat is de functie van het ego. Zodat je leert wat jouw eigen behoeftes zijn en dit helpt je in je zelfbehoud. Je bewijst jezelf en je lichaam geen dienst, als je altijd eerst aan een ander zou denken. Ze zeggen in het vliegtuig niet voor niks dat je eerst jezelf, en dan pas een ander, zuurstof moet geven. Dat is niet egoïstisch, want wat heeft een ander aan jou als je zelf geen lucht hebt?

zorg voor jezelf

Vervelend wordt het wel wanneer je vindt dat je een ander iets mag onthouden, uit angst dat je zelf tekort zal komen. Dat zie je bijvoorbeeld in het gedrag terug, dat mensen gaan hamsteren als ze zich bedreigt voelen. Er is geen tekort, maar dat creëren ze zelf doordat ze hun gedrag door hun ego laten dicteren.

In extreme gevallen leidt egoïstisch gedrag zelfs tot een oorlog.

Het ego wil altijd gelijk hebben

Waarom? Omdat het ego alles vanuit zijn standpunt ziet. Dat is dus belangrijker dan anderen en andere standpunten.

grenzen aangeven

Het ego helpt je om gezonde grenzen te stellen, omdat het spreekbuis is van je gevoel van welzijn. Het vertelt je wat je nodig hebt om je goed te voelen als persoon. Maar als je zoveel waarde hecht aan jouw ego, dat je andermans grenzen niet respecteert, dan kan dat problemen veroorzaken.

Dat merk je bijvoorbeeld wanneer je persé gelijk wilt hebben van iemand. Je vergeet dan, dat de ander ook een eigen kijk heeft op de situatie. En net zo goed recht heeft op een eigen perspectief op de werkelijkheid.

Agree to disagree

Bewustwording

Door je bewust te zijn van de kracht en de valkuilen van het ego, wordt het ego een handig middel om je grenzen te herkennen, erkennen en aan te geven. En kan je andermans grenzen respecteren en tegelijk trouw blijven aan jezelf. Zonder de angst dat iemand je iets tekort zal doen of dat je zelf een ander tekort doet.

 

Wat zijn jouw gedachten hierover? Laat jouw reactie achter.

Deel 1 | Grenzen aangeven

Deel 2 | Is het ego slecht?

Aanbevolen berichten

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.