Waarom je grenzen aangeven best wel moeilijk is

Het ego betrekt iedere ervaring op zichzelf. Dat veroorzaakt veel blokkades waar je in het leven tegenaan loopt.

Iedereen kent het wel, dat als je een tegenslag hebt, uitroept: “Waarom overkomt mij dit altijd?” Alsof je de enige bent die ooit pech heeft. Je weet wel dat het niet zo is, maar zo voelt het wel. Dat doet het ego, die vat alles persoonlijk op.

Grenzen aangeven

Het ego vat alles persoonlijk op

Zo werkt dat soms ook als je jouw grenzen aangeeft of wanneer een ander zijn grenzen aangeeft bij jou. Bijvoorbeeld, je vraagt een vriend om hulp op een moment dat het hem niet goed uitkomt. Als hij dan ‘nee’ zegt, dan kan je dat persoonlijk opvatten en denken dat hij niet voor je klaar wil staan. Of denken dat hij je niet aardig genoeg vindt om je te helpen.

Er zijn allerlei manieren waarop het ego situaties op zichzelf betrekt, waardoor je steeds slechter over anderen gaat denken of over jezelf. En als je dat eenmaal doet, dan zorgt het ego ervoor dat je overal bewijs hiervan zal zien. Want het ego wil altijd gelijk hebben.

Je grenzen aangeven

Daardoor kan het ook moeilijk zijn om zelf je grenzen aan te geven. Bijvoorbeeld als je bang bent dat iemand boos wordt wanneer je ‘nee’ zegt op een uitnodiging, terwijl je echt geen zin hebt om te gaan. Het is niet persoonlijk bedoeld, maar je verwacht dat die ander het wel persoonlijk zal opvatten.

Als mensen hun ego voor zich laten spreken, in plaats van de situatie van meer kanten te bekijken, zorgt dat voor veel misverstanden in onderlinge relaties. En die misverstanden veroorzaken het gevoel dat je tekort schiet of tekort gedaan wordt.

Is het ego slecht?

In de volgende blogpost ga ik dieper in op het ego en het nut van je ego. Schrijf je in voor de Nieuwsbrief als je niks wilt missen.

De orakelkaart op de afbeelding komt van Work Your Light Oracle Cards, verkrijgbaar bij Bol.com

Aanbevolen berichten

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.