Grenzen aangeven | deel 2

Door voorgaande blogpost over de blokkades die het ego voor je opwerpt, zou je kunnen denken dat het ego slecht is en je geen dienst bewijst.

Dat idee wordt ook aangehangen door bepaalde spirituele stromingen, die erop gericht zijn om het ego te laten sterven of die denken dat je pas verlichting kan vinden als het ego dood is.

Heeft het ego wel bestaansrecht?

Ook dit is een gedachte die voortkomt uit een valse overtuiging van het ego! Namelijk, het idee dat je niet goed genoeg zou zijn zoals je bent. Of dat je een deel van jezelf moet wegstoppen om geaccepteerd te worden. Is het niet door anderen, dan wel door God. Maar niks is er zonder reden of functie, ook al zie je het nut niet direct.

Het is een kwestie van de tools leren gebruiken, die je gegeven zijn.

Nut van het ego

Het ego geeft ons een persoonlijke identiteit. Als we geen ego hadden, dan hadden we geen bewustzijn van ons zelf, los van de massa. Dan zouden we ons allemaal als eenheid ervaren. Om een persoonlijke levenservaring te hebben op deze planeet, hebben we dus een lichaam nodig én een ego.

nut van het ego

Het ego is geen probleem. Maar het kan ons wel voor uitdagingen zetten, wanneer we het ego teveel waarde toekennen en het tegen onszelf gebruiken in plaats van voor ons te laten werken. Wanneer je bewust wordt van de functie van het ego, kan je dit als kracht gebruiken.

Zo regeer jij jouw ego

Belangrijk is om te beseffen dat het ego jou niet regeert, maar jij regeert jouw ego. Het is jouw gereedschap. Door een goede spirituele connectie, die zorgt voor het gevoel van eenheid met alles wat leeft, kun je jouw ego in check houden wanneer die te ver door dreigt te schieten naar egoïsme.

is het ego slecht

Wanneer jouw ego bijvoorbeeld doorratelt over hoe alleen je wel niet bent op de wereld en dat niemand je begrijpt, dan weet je dat je ego je dreigt over te nemen en je meer aandacht mag richten op je connectie met Spirit, De Bron-energie. Want wanneer je die connectie ervaart, die er ALTIJD is, weet je dat dit gewoonweg niet waar is, maar een kwestie van perspectief.

Ego als kracht gebruiken

Wanneer je goed controle hebt over je ego, dan kan je het ego als kracht gebruiken. Je ego zal aangeven wanneer je over jouw grenzen dreigt te gaan of wanneer anderen over jouw grenzen gaan. Door te luisteren naar het ego kan je jezelf beter beschermen tegen stress en overbelasting.

Waarom wil het ego altijd gelijk hebben?

In volgende blogpost deel 3 over Grenzen aangeven en herkennen van de valkuilen van het ego. Abonneer je op de Nieuwsbrief als je niks wilt missen.

Deel 1 | Grenzen aangeven

Deel 3 | Het ego wil altijd gelijk hebben

Aanbevolen berichten

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.