Hooggevoelig of helderziend

Veel mensen die hooggevoelig (HSP) of helderziend zijn, voelen zich geroepen om vroeg of laat lichtwerker te worden. Lichtwerker zijn, het klinkt zo mooi. Zo licht, zo goed, en ook wat zweverig. Alsof je niks anders doet dan met je hoofd in de wolken lopen en het leven als één groot cadeau ziet. Het toonbeeld van positiviteit en optimisme.

Hoe anders is de werkelijkheid! Om lichtwerker te kunnen zijn voor anderen, zal je lichtwerk voor jezelf moeten doen. En dat kan heel erg pittig zijn.

Dit zijn 4 dingen die niemand je vertelt:
 1. Lichtwerker= Schaduwstrijder

Met licht werken betekent dat je de duisternis, de schaduw, weghaalt. In de realiteit komt dat erop neer dat je licht werpt op alle kanten van jezelf die je liever niet ziet of hebt weggestopt. Wat je gedaan kan hebben uit schaamte, uit gebrek aan liefde of doordat je vooral niet wilde opvallen tussen mensen die anders zijn dan jij. Omdat je als mens nu eenmaal de behoefte hebt om ergens bij te horen.

Daarmee kom ik op mijn volgende punt:

2. Schaduwwerk

Je staat nu oog in oog met alle facetten van jezelf waar je liever niet naar keek. Nu moet je er wat mee, want ontkennen kan niet meer. Als je in het licht wil leven, zal je alles wat je in de schaduw hield, moeten opruimen. Dat klinkt heel makkelijk, maar in de praktijk komt dat erop neer dat je door diepe emotionele dalen gaat. Dit kan zich uiten in boosheid, huilbuien, extreme vermoeidheid, spierpijn, tot depressie en burn-out aan toe. Afhankelijk van de (jeugd) trauma’s waar je mee geconfronteerd wordt, die ten grondslag lagen aan de schaamte en het gebrek aan zelfliefde.

3. Eenzaamheid

Veel dingen waar je mee geconfronteerd wordt op je weg als lichtwerker, kun je moeilijk met familie en vrienden bespreken. Dat komt wellicht doordat veel dingen die je ziet, voelt en ervaart, niet wetenschappelijk of logisch verklaarbaar zijn. Wat voor velen toch de definitie is van waarheid of werkelijkheid.

Als lichtwerker ken je echter ook een andere waarheid en werkelijkheid, één die je op andere wijze waarneemt dan met je fysieke zintuigen. Wanneer je niet de luxe hebt van mensen in je omgeving die dit begrijpen, dan kan jouw ontwikkeling op dit vlak heel eenzaam en soms ook beangstigend zijn. Beangstigend omdat je soms dingen ziet waar bijna niemand over praat uit angst om voor gek verklaard te worden. Maar je wéét dat je niet gek bent, dus ga je zelf op zoek naar verklaringen en die zijn niet altijd eenvoudig te vinden.

Daarnaast kun je ook niet iedereen vertrouwen, die wel informatie heeft of geeft. Daarmee kom ik op mijn volgende punt:

4. Charlatans en profiteurs

Helaas zijn niet alle mensen die zich lichtwerker noemen de “real deal”. Daarom adviseer ik iedereen die zoekt naar adviezen en informatie van andere lichtwerkers of helderzienden, om ALTIJD naar je intuïtie te luisteren! Krijg je een onaangenaam gevoel van iemand of van de informatie die je ontvangt? Of een onbestendig gevoel, het gevoel ‘dat er iets niet klopt’, ga dan niet in zee met die persoon. Het is niet altijd gezegd dat die persoon slechte bijbedoelingen heeft, maar het is hoe-dan-ook niet de persoon met de juiste informatie voor jou.

Helaas komt het ook wel voor dat je mensen treft die wel bijbedoelingen hebben. Dat kun je merken aan het feit dat ze:

  • Je vertellen dat zij de enigen zijn die je begrijpen of kunnen helpen.
  • Status willen ontlenen aan de rol die ze vervullen.
  • Boos worden wanneer je second opinion bij iemand anders wilt vragen.
  • Je advies geven of iets zeggen dat in strijd is met jouw keuzevrijheid of een oordeel bevat.
  • Je afhankelijk willen maken van hun hulp, door je angst en twijfel aan te praten.

Kom je zo iemand tegen, laat dat je er niet van weerhouden om op zoek te gaan naar anderen. Er zijn gelukkig heel veel goed bedoelende mensen die je echt verder willen en kunnen helpen of je kunnen verwijzen naar anderen die wat voor je kunnen betekenen.

Toen ik jong was, kwam ik in aanraking met mensen die het niet goed voor hadden met mij of met anderen (waarvoor ze de informatie misbruikte, die ik ze gaf). Dat was voor mij de reden om niks met “dat wereldje” te maken te willen hebben. Omdat ik daarnaast ook veel vrienden had die helderziendheid maar eng vonden, heb ik mijn gave weggestopt. Voor mijn idee was het alleen maar lastig om helderziend of hooggevoelig te zijn. Pas later kwam ik erachter dat als ik dat deel van mijzelf bleef ontkennen, ik nooit helemaal mezelf kon zijn. Je wordt niet voor niks geboren met bepaalde vaardigheden. De combinatie van je aangeboren en aangeleerde talenten vormen je juist tot de unieke persoon die alleen jij kan zijn. Dat zie ik nu ook.

Met dit artikel wil ik graag aandacht en erkenning geven aan de schaduwkanten van wat het betekent om lichtwerker te zijn. Natuurlijk is het fantastisch om in contact te staan en te werken vanuit de oneindige Bron van Liefde in ons universum en daar doen we het ook voor. Maar het betekent ook, dat je moet kruipen door de donkere moerassen van je onbewustzijn en monsters moet verslaan, om bij het licht te kunnen komen.

Lichtwerker Schaduwstrijder
art Ria Sopala | Pixabay

Herken jij de punten die ik hier noem? Heb je zelf ook nog punten die dit lijstje aanvullen? Of wil je jouw ervaring delen? Laat hieronder je reactie achter!

Aanbevolen berichten

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *