Intuïtie is niet hetzelfde als gevoelens

Naar je intuïtie luisteren is niet hetzelfde als naar je gevoel luisteren. Gevoelens en emoties zijn verbonden met ervaringen en herinneringen uit het verleden. Bijvoorbeeld: Je bent een keer op vakantie geweest naar Frankrijk en je koffers zijn gestolen en het hotel was slecht, dan heb je daar geen fijne herinnering aan. Als je partner voorstelt om naar Frankrijk op vakantie te gaan, dan zal je waarschijnlijk als eerste geen goed gevoel daarbij hebben. Afkeer wellicht. Als je je gevoel zou volgen, dan zou je dus niet gaan, ook al is de kans zeer klein dat hetzelfde zal gebeuren.

Je intuïtie staat los van tijd

Je intuïtie staat los van deze emoties; het gaat niet terug in de tijd naar ervaringen van vroeger en ook niet vooruit in de tijd door verwachtingen te hebben wat er zou kunnen gebeuren. Je intuïtie staat los van tijd. Intuïtie is altijd hier en nu. Keer in jezelf en vraag je af welke ervaring je nu wilt hebben, wat zou je nu een goed gevoel geven? Als je geen slechte ervaring had gehad, hoe zou je er dan tegenover staan?

Intuïtie is vrij van oordelen

Alles wat een oordeel bevat is verbonden met emoties of gedachten, maar nooit met intuïtie.
Met eerder beschreven ervaring, zou je van oordeel kunnen zijn dat Frankrijk een crimineel land is. Of dat Franse hotels slecht zijn. Voor je gevoel lijkt een leuke vakantie in Frankrijk dan haast onmogelijk. Je gedachten en gevoelens over Frankrijk zijn gekleurd door één vervelende vakantie. Intuïtie is neutraal en vrij van oordelen en angst.

Intuïtie

Hoe luister je naar je intuïtie?

Je intuïtie is je innerlijke kompas, het innerlijk weten, dat los staat van opgedane kennis of levenservaringen. Het vertelt jou alleen wat nu jouw waarheid is, zonder oordeel.
Belangrijk is dus dat je de punten van hierboven meeneemt in je afweging of iets een gevoel of intuïtie is. De volgende oefening kan je doen om je intuïtie te ontwikkelen.

  1. Los van tijd, er is alleen nu. Center jezelf en breng jezelf compleet in het hier en nu. Voel hoe je staat of zit, met je voeten stevig op de grond. Ga met je aandacht naar binnen door je beide handen op je hart te leggen en een paar keer diep adem te halen. Voel hoe je aandacht zich volledig concentreert op de hartstreek waar je handen liggen. Merk je dat je gedachten weg willen fladderen? Roep je aandacht terug naar je hartstreek. Kan je je aandacht hier vasthouden, dan ben je goed in het hier en nu.
  2. Vrij van oordeel. Leg jezelf de kwestie of de vraag voor, waarover je een beslissing moet nemen. Merk op wat dit doet met je gedachten. Komt er een herinnering boven of een oordeel? Heb je een bepaalde verwachting t.a.v. de uitkomst? Dan weet je dat je niet los bent van de tijd, zie punt 1. Je gaat namelijk in gedachten terug in de tijd of vooruit in de tijd.
  3. Neutraal blijven. Door stap 1 en 2 weet je nu wanneer je een (voor)oordeel hebt over een bepaald onderwerp. En je weet dat die gevoelens niks zeggen over hoe een nieuwe ervaring eruit zal zien. Door dit te erkennen, kun je emotioneel afstand nemen van de gevoelens die je hebt rondom dit onderwerp.
  4. Nog steeds hou je één hand op je hart en de ander leg je op je buik, dat zijn de graadmeters van je intuïtie. Stel jezelf de vraag opnieuw, nu zonder emotie of oordeel, en voel wat er in je lichaam gebeurt. Voelt dit goed? Geeft het vreugde? Dan heb je jouw antwoord.

Intuïtie je innerlijk kompas

Vond je dit een nuttig artikel en wil je jouw ervaring delen? Wanneer en hoe luister jij naar je intuïtie? Heb je nog tips of tricks voor ons, laat een reactie achter hieronder.

Aanbevolen berichten

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.